Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Stanowi niezbędny element porannego rytuału, bez niej ciężko sobie wyobrazić rozpoczęcie dnia. Kofeina zawarta w kawie podnosi ciśnienie, a jej pobudzające właściwości powodują, że zwiększa się chęć do działania.
Wybór kawy
Miłośnicy małej czarnej mają różne preferencje i lubią spożywać napar w rozmaitych formach i odmianach. Forma, w której występują ziarna oraz sposób ich zaparzenia ma ogromny wpływ na specyfikę napoju. Na jednym biegunie są kawy instant wymagające jedynie zalania gorącą wodą, na drugim kawy do ekspresu w formie zmielonej służące do przygotowania choćby doskonałego, zbilansowanego espresso. Te ostatnie występują najczęściej w postaci ziarnistej, zmielonej lub w formie specjalnych, jednorazowych kapsułek.
Ciężko tu rozsądzić, które z tych rozwiązań jest lepsze. Stosowanie nabojów do urządzenia automatycznego nie jest z pewnością czasochłonne, nie wymaga przy tym później nadmiernego czyszczenia. Z kolei zaletą parzenia najlepiej własnoręcznie zmielonych ziaren jest ich wyjątkowy smak. Tak więc prostota nie musi iść w tym przypadku z jakością.
Jaką kawę do ekspresu ciśnieniowego kupić?
Zakup kawy do ekspresów ciśnieniowych jest niezmiernie skomplikowanym procesem. Na rynku dostępna jest nieskończona prawie ilość mieszanek, które posiadają różne właściwości i przeznaczenie. Na ogół jednak kawy tego typu cechuje jedna podstawowa cecha – są mieszanką arabiki i robusty w stosunku 80% do 20%. Dodatek niewielkiej ilości ziaren robusty pozwala wzbogacić kawę o dużą ilość cremy, czyli rodzajem specjalnej pianki. Jest ona niezbędna w parzeniu espresso, pozwala bowiem na zatrzymanie nieco dłużej ulotnego aromatu.
Podejmując decyzję, jaką kawę do ekspresu kupić konieczne jest też wzięcie pod uwagę własnego gustu. Mieszanki oferowane na rynku posiadają zróżnicowany profil smakowy, który różnie łączy się z dodatkami. Aromat delikatnej, orzechowej w smaku kawy może zostać zdominowany i przykryty przez cukier czy mleko. W takim wypadku powinno się wybrać ziarna, które umożliwią przyrządzenie naparu mocnego i wyrazistego. Jednak nie jest to jedyne spektrum aromatów, którymi dysponuje kawa. Istnieją też ziarna, które umożliwiają oddanie smaków owocowych, przy czym kojarzą się one nie tylko z owocami czerwonymi lecz również ze świeżymi cytrusami.
Obecna w napoju kwasowość tego typu jest uwielbiana przez koneserów i znawców. Cieszy się natomiast mniejszą popularnością wśród zwykłych konsumentów, którzy oczekują od porannej kawy raczej łagodności i niskiego poziomu goryczy.
Źródło: https://caffegrano.pl/kategoria-produktu/kawa/kawy-do-ekspresow/