Alkoholizm to nałóg bardzo trudny do zwalczenia. Terapia jest długotrwała i może powodować różne nieprzyjemne dolegliwości. W terapii pomocne są leki farmaceutyczne oraz naturalne.

Co to jest kudzu?

To stosunkowo mało znana w Polsce roślina, ale popularna w krajach Dalekiego Wschodu, zwłaszcza w Chinach i Japonii. W celach leczniczych wykorzystywana jest od wieków. Obecnie roślina ta z powodzeniem uprawiana jest na wszystkich kontynentach.

Kudzu nazywane jest także opornikiem lub ołownikiem łatkowatym, należy do rodziny bobowatych, a jej przyrost dobowy może sięgać nawet 30 cm. Najcenniejsze jednak są korzenie kudzu o średnicy 20 cm. To one w sproszkowanej formie służą do sporządzania wodnych naparów leczniczych. Dzięki bogatemu składowi korzeń kudzu znalazł zastosowanie w leczeniu wielu różnych chorób.

Kudzu właściwości

W składzie kudzu odkryto aż 70 substancji aktywnych, z czego najważniejsze są flawonoidy i izoflawonoidy, zawiera także fosfor, wapń, żelazo. Nie zawiera natomiast laktozy i glutenu, dlatego mogą go przyjmować osoby uczulone na te składniki.

Korzeń kudzu powszechnie stosowany jest w zwalczeniu stanów zapalnych górnych dróg oddechowych, alergii, migren, cukrzycy. Działa także na układ nerwowy zmniejszając zmęczenie oraz poziom stresu.

Korzeń kudzu a alkoholizm i nowotwory

Badania kliniczne potwierdziły wpływ kudzu na zmniejszenie uzależnienia przede wszystkim od alkoholu, ale także od narkotyków oraz palenia papierosów. Naukowcom nie udało się odkryć mechanizmu działania rośliny, ale efekty były imponujące. Pacjenci, którzy przyjmowali korzeń kudzu potrafili zmniejszyć spożywanie alkoholu o 40% w ciągu 7 dni. Warto jednak pamiętać, że przyjmowanie kudzu i spożywanie nadmiernej ilości alkoholu ma niekorzystny wpływ na organizm i może być przyczyną rozwoju raka przełyku.

Zawarta w kudzu genisteina powoduje spadek poziomu PSA, a tym samym rozwój nowotworu prostaty. Podobne działanie wykazuje również w przypadku innych komórek nowotworowych, ale dokładne badania nadal są w toku.

Duża zawartość flawonoidów w kudzu sprawia, że bardzo dobrze oczyszcza on organizm z toksyn, głównie wolnych rodników, które w głównej mierze sprzyjają rozwojowi komórek nowotworowych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here